ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ

Χαλάνδρι, 13 Ιουνίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Tις εργασίες της ξεκίνησε και επίσημα η 53η Διεθνή Σύνοδος για Νέους Μετέχοντες, με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Ισίδωρο Κούβελο, να κηρύττει την έναρξη στο Μέγαρο της Μουσικής, την Τετάρτη 12 Ιουνίου.

Στην Τελετή Έναρξης παρέστησαν, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, ο Επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, το μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Λάμπης Νικολάου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, μέλη της Εφορείας της ΔΟΑ και φυσικά οι 173 μετέχοντες από 89 χώρες, οι οποίοι μέχρι τις 25 Ιουνίου στις εγκαταστάσεις στην Αρχαία Ολυμπία θα ανακαλύψουν την ιστορία του Ολυμπιακού Κινήματος, θα γνωρίσουν τις Ολυμπιακές Αξίες και θα αντιληφθούν τη σπουδαία σημασία που έχει η εφαρμογή τους στη σύγχρονη κοινωνία.

Στην Τελετή Έναρξης, αναγνώσθηκε από το μέλος της ΔΟΕ και Πρόεδρο της Επιτροπής της ΔΟΕ για τον Πολιτισμό και την Ολυμπιακή παιδεία Λάμπη Νικολάου, μήνυμα του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Δρος Ζακ Ρογκ, που απευθυνόμενος στους Νέους Μετέχοντες, τόνισε: «Τις επόμενες ημέρες θα ασχοληθείτε εξονυχιστικά με διάφορα θέματα που συνδέονται με τον Ολυμπισμό και τις αξίες του. Θέλουμε να μας πείτε τι σκέφτεστε, τι θέλετε και τι προτείνετε, προκειμένου οι Ολυμπιακοί Αγώνες να συνεχίσουν να εμπνέουν τους νέους ανθρώπους όλου του κόσμου και να εξακολουθήσουν να αποτελούν την προοπτική για να ονειρευόμαστε έναν καλύτερο κόσμο. Κι όταν επιστρέψετε στις χώρες σας, μεταφέρετε και διαδώστε τις Ολυμπιακές Αξίες. Γίνετε οι πρεσβευτές τους με δύναμη και αυτοπεποίθηση».

Χαιρετισμό έστειλε και ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αθλητισμού και Πολιτισμού Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ενώ στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΔΟΑ Ισίδωρος Κούβελος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «Το θέμα που επιλέξαμε για φέτος: «Ολυμπιακή κληρονομιά: Η ενδυνάμωση του Ολυμπισμού από τους νέους», δεν ήταν τυχαίο. Έχουμε κατ’ επανάληψη αναφερθεί στο τι μας έχει προσφέρει ο Ολυμπισμός στην καθημερινότητά μας όπως και στο τι μας έχει προικοδοτήσει ο Κουμπερτέν και οι άλλοι αναλυτές του φαινομένου μέχρι σήμερα.

Το ερώτημα όμως που ανακύπτει είναι: το Ολυμπιακό Κίνημα που διαμορφώθηκε στηριζόμενο στην κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων και στις αρχές του Ολυμπισμού και γαλούχησε ολόκληρες γενιές νέων, τι μπορεί να προσδοκά σήμερα από τις ιδιοσυγκρασίες των σύγχρονων νέων, ώστε να γίνει δυνατότερο;

Με άλλα λόγια πώς μπορεί η κληρονομιά του Ολυμπισμού να ενδυναμωθεί, να εμπλουτισθεί και μεγιστοποιηθεί μέσω της νέας γενιάς, μέσω δηλαδή των βασικών χαρακτηριστικών της νεολαίας, όπως είναι ο ιδεαλισμός, το ελεύθερο πνεύμα, η διάθεση για καινοτομίες κλπ. Όλοι μας στηριζόμαστε στη νέα γενιά για έναν καλύτερο κόσμο. Προφανώς ο Ολυμπισμός και οι Ολυμπιακές αξίες χρειάζονται εμπνευσμένους και καλά εκπαιδευμένους πρεσβευτές για να διαδοθούν σε όλο τον κόσμο και οι νέοι μπορούν να είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές για αυτό το καθήκον.

Η Αρχαία Ολυμπία, ο τόπος απ’ όπου όλα ξεκίνησαν πριν από περισσότερα από 2500 χρόνια και όπου θα ζήσετε για 12 ημέρες, είναι ο καταλληλότερος χώρος για να έρθετε κοντά και να εμπνευσθείτε από την ιστορία, το άρωμα και τη μαγεία που εκπέμπει. Όσοι νέοι, όπως εσείς, αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία, την έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα, ποτέ δεν ξεχνούν την εμπειρία αυτή.»

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος. «Η Σύνοδος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας για τους Νέους Μετέχοντες είναι ένας καταξιωμένος θεσμός δεκαετιών, μία ετήσια συνάντηση των αυριανών πρεσβευτών του Ολυμπιακού Κινήματος, όσων δηλαδή θέλουν να υπηρετήσουν τα υψηλά ιδανικά του Ολυμπισμού και επιθυμούν να διδαχθούν την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και να εμπνευσθούν από τις αρχές και τις αξίες τους.

Ο τόπος αυτός, στον οποίο γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, έχει, ακόμα και στις ημέρες μας, περίσσια αποθέματα ενέργειας. Το θετικό είναι ότι αυτή η ενέργεια δεν μένει μόνο στην Αρχαία Ολυμπία αλλά θα μεταφερθεί, και μέσω υμών, που συμμετέχετε στην ετήσια σύνοδο για τους Νέους Μετέχοντες, σε κάθε γωνιά του πλανήτη!»

Ακολούθησε απονομή της τιμητικής διάκρισης «ΟΛΥΜΠΙΑ» στον κύριο Tomas A. G. Sithole (Ζιμπάμπουε), Διευθυντή του Τμήματος Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Επίσης έγινε απονομή της τιμητικής διάκρισης «ΑΘΗΝΑ» στο Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Περιφερειακό Τμήμα Πατρών.

Χορηγοί της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας είναι η ΟΠΑΠ ΑΕ, το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και η Εμπορική Τράπεζα.