Έφυγε η μεγάλη Κυρία του παγκόσμιου αθλητισμού

Σε ηλικία μόλις 72 ετών έφυγε από τη ζωή η μεγαλύτερη δρομέας του παγκόσμιου αθλητισμού και διακεκριμένο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Η Irene Szewinska έλαβε μέρος σε 5 συνεχόμενες διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων από το Τόκυο του 1964 μέχρι και εκείνους της Μόσχας του 1980.

Είχε κατακτήσει 7 Ολυμπιακά μετάλλια (3 χρυσά, 2 ασημένια και 2 χάλκινα) και 16 Ευρωπαϊκά, ανοιχτού και κλειστού στίβου (9 χρυσά, 3 ασημένια και 4 χάλκινα)

Υπήρξε Νο 1 της Παγκόσμιας Κατάταξης 7 φορές στα 200 μέτρα, 4 φορές στα 400 μέτρα, 2 φορές στα 100 μέτρα και 3 φορές στο άλμα εις μήκος.

Kατά τη διάρκεια της αθλητικής της καριέρας, έσπασε δέκα παγκόσμια ρεκόρ και ήταν η μοναδική αθλήτρια (ή αθλητής) που κατείχε παγκόσμιο ρεκόρ σε τρία αγωνίσματα, 100 μ., 200 μ. και 400 μ.!

Η Irene Szewinska, υπήρξε λάτρης του Ολυμπισμού και της Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Παρευρέθηκε σε πολλές εκπαιδευτικές εκδηλώσεις της ΔΟΑ, στις οποίες μιλούσε με πάθος για τον αθλητισμό, μεταφέροντας τις εμπειρίες της και τη διαχρονική αγάπη της για τους νέους αθλητές. Το 2010, η ΔΟΑ την βράβευσε στον λόφο της Πνύκας για τη συμβολή της στην προσπάθεια διάδοσης των Ολυμπιακών Αξιών και της Ολυμπιακής Παιδείας.

Ο Πρόεδρος της ΔΟΑ κ. Ισίδωρος Κούβελος, μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατό της, δήλωσε: «Από σήμερα είναι βέβαιο πως ο παγκόσμιος αθλητισμός είναι φτωχότερος. Η μεγάλη φίλη Irene χάρισε στον αθλητισμό αξέχαστες στιγμές. Δεν ήταν μόνον μια μεγάλη αθλήτρια, ήταν ένα από τα καλύτερα πρότυπα του υγιούς αθλητή! Ένα πραγματικό Role Model τόσο στην αθλητική της καριέρα όσο και στην καθημερινή της ζωή! Σε όλους εμάς στην ΔΟΑ θα λείψει πολύ».

Η ίδια, σε ένα κείμενο που έγραψε για τα 50 χρόνια της ΔΟΑ σημείωνε: «Οι εκπαιδευτικές δράσεις της ΔΟΑ, που στοχεύουν στην προώθηση της φιλίας και της ανεκτικότητας μεταξύ των νέων, μέσα από θέματα ηθικής και πολιτιστικής κουλτούρας του Ολυμπιακού Κινήματος και των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι ανεκτίμητες. Είμαι βέβαιη πως όποιος έχει έρθει μία φορά στον χώρο αυτόν θέλει να επιστρέψει και πάλι».