ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΑΘΗΝΑ 2004

Από τον Νοέμβριο του 2014 λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία, η έκθεση και το Ιστορικό Αρχείο της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «ΑΘΗΝΑ 2004».

Το πολύτιμο και μοναδικό αυτό αρχείο εγκαταστάθηκε στο πρώην Αμφιθέατρο Συνεδρίων «Όττο Σίμιτσεκ» της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, εκτάσεως 420 τ.μ., που χωρίστηκε και διαμορφώθηκε σε μια αίθουσα συνεδριάσεων 110 ατόμων και έναν χώρο του αρχείου 195 τ.μ., ο οποίος αποτελείται από έναν εκθεσιακό χώρο που φιλοξενεί αυθεντικά αρχειακά αντικείμενα και τον χώρο μελέτης και έρευνας του ψηφιοποιημένου υλικού.

Το συγκεκριμένο αρχείο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και επιμέλεια της εταιρείας «Ιστορικό Αρχείο ΑΘΗΝΑ 2004» και την αποκλειστική χρηματοδότηση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Περιλαμβάνει έναν τεράστιο αριθμό επίσημων εγγράφων και εκθέσεων της Οργανωτικής Επιτροπής, βίντεο και φωτογραφίες που αφορούν στο χρονικό διάστημα της προετοιμασίας και της διοργάνωσης των Αγώνων καθώς και κάθε είδους υλικό, που συνδέεται άμεσα και έμμεσα με τη διοργάνωση των Αγώνων του 2004.

Οι κυριότερες θεματικές ενότητες των εκθεμάτων που συνθέτουν το Αρχείο αφορούν:

  • Στην Ολυμπιακή Δάδα, Λαμπαδηδρομία και Ολυμπιακά Μετάλλια
  • Στις Τελετές Έναρξης και Λήξης
  • Στο Αρχείο Σχεδίων Λειτουργιών Εγκαταστάσεων, φυσικών σχεδίων περιλαμβάνοντας πλήρη ηλεκτρονική σειρά με τη χρήση Panel TV
  • Σε Αυθεντικά Ολυμπιακά Προϊόντα
  • Σε Αναμνηστικό συλλεκτικό υλικό
  • Στις Mασκότ και τα Εικονογράμματα των Αθλημάτων
  • Στο αρχειακό υλικό Επικοινωνίας, Εικόνας και Ταυτότητας.

 

 

Όλες οι παραπάνω ενότητες υποστηρίζονται με χιλιάδες φωτογραφίες και επιλεγμένα videos. Στην αίθουσα του Αρχείου, υπάρχει χώρος μελέτης, ο οποίος διαθέτει 4 θέσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, μια επιτοίχια οθόνη για τις επιλεγμένες προβολές, βιβλιοθήκη με όλες τις πρωτότυπες εκδόσεις και έντυπα της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004.

Παράλληλα, η εταιρία «Ιστορικό Αρχείο ΑΘΗΝΑ 2004» μετά από σχετική έγκριση της ΔΟΕ, ανέλαβε και ολοκλήρωσε στο ίδιο χρονικό διάστημα, τη δημιουργία ξεχωριστής βιβλιοθήκης στο Συνεδριακό Κέντρο της ΔΟΑ, η οποία φιλοξενεί 5.350 νέους τίτλους Ολυμπιακού περιεχομένου, δωρεά της “ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004” αναβιβάζοντας τον συνολικό αριθμό των τίτλων της ΔΟΑ σε 22.000 περίπου.

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος, χαιρετίζοντας το έργο αυτό τόνισε μεταξύ άλλων: «Από σήμερα, το εκπαιδευτικό και ερευνητικό υλικό της ΔΟΑ εμπλουτίζεται με ένα σημαντικό εργαλείο μελέτης για εκείνους που αναζητούν στοιχεία που σχετίζονται με τη διεκδίκηση, προετοιμασία και την οργάνωση του μεγαλύτερου αθλητικού και μαζί πολιτιστικού γεγονότος που έζησε η χώρα μας στη σύγχρονη ιστορία της.»