Το μήνυμα για το Νέο Έτος από τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ

«Το 2014 ήταν ένα ξεχωριστό έτος για το Ολυμπιακό Κίνημα. Μετά από 18 μήνες διαλόγου και συζήτηση καταλήξαμε με ισχυρή συναίνεση εντός του Ολυμπιακού Κινήματος, στην Ολυμπιακή Ατζέντα 2020. Η ομόφωνη έγκριση των 40 προτάσεων που απαρτίζουν την Ολυμπιακή Ατζέντα 2020 μας δίνει μια σαφή εικόνα για το πού πάμε και πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τη μοναδικότητα των Αγώνων και να ενδυναμώσουμε τις Ολυμπιακές αξίες στην κοινωνία.

Είναι πολύ σημαντικό ότι το 2015 θα επωφεληθούμε από την ορμή και την ενέργεια που έχουμε δημιουργήσει. Κινούμαστε ήδη για την υλοποίηση των στρατηγικών μας πλάνων στον χάρτη του μέλλοντος: Οι προτάσεις της Ολυμπιακής Ατζέντας 2020 θα εφαρμοστούν πλήρως στη διαδικασία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, διαδικασία που αρχίζει στις 15 Ιανουαρίου 2015. Μια νέα φάση πρόσκλησης θα προσφέρεται στις πόλεις που ενδιαφέρονται για την διοργάνωσης των Αγώνων, ώστε να μπορούν να συζητούν με τη ΔΟΕ σχετικά με το αρχικό τους ενδιαφέρον. Γνωρίζουμε ήδη το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει σε όλο τον κόσμο για αυτούς τους Αγώνες. Η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 μπορεί να είναι ήδη σε εξέλιξη, αλλά οι αποφάσεις της Ολυμπιακής Ατζέντα 2020 θα τεθούν σε εφαρμογή, όπου είναι δυνατόν, ιδιαίτερα όσον αφορά την παροχή βοήθειας της ΔΟΕ προς τις υποψήφιες πόλεις για τη μείωση του κόστους και τη διασφάλισης της Ολυμπιακής κληρονομιάς.

Συνεχίζονται οι εργασίες στο Ολυμπιακό κανάλι, το οποίο θα παρέχει μια πλατφόρμα για την προώθηση των Ολυμπιακών αθλημάτων, τους αθλητές και τις Ολυμπιακές αξίες πέρα από την περίοδο των Αγώνων. Θα αρχίσουμε να αναπτύσσουμε το εμπορικό σήμα και την εικόνα του καναλιού και θα δουλέψουμε τη συνεργασία με τους κορυφαίους χορηγούς. Θα αναπτυχθεί η εταιρική δομή του σταθμού και θα αρχίσουμε την πρόσληψη των βασικών στελεχών που ξεκινήσουν τη λειτουργία του καναλιού. Το κανάλι θα αξιοποιήσει το τεράστιο παγκόσμιο ενδιαφέρον και θα το επεκτείνει πέρα από τους Αγώνες παιχνίδια με τρόπο που θα προσελκύσει το κοινό, ιδιαίτερα τους νέους, στη δύναμη του αθλητισμού και στο τι μπορεί να κάνει. Αυτή τη χρονιά η ΔΟΕ θα γιορτάσει τα 100 χρόνια στην Λωζάνη. Η προετοιμασία θα συνεχιστεί στο νέο κτίριο που θα συγκεντρώσει το αρχηγείο της ΔΟΕ σε ένα κτίριο στην Λωζάνη.

Η διοίκηση της ΔΟΕ θα ενωθεί στο Olympic Unity House, με αποτέλεσμα τη σημαντική εξοικονόμηση πόρων μακροπρόθεσμα, αυξάνοντας την εργασιακή αποτελεσματικότητα και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Το 2015 θα συνεχιστεί η προετοιμασία για το Ρίο με σταθερό ρυθμό και με την επέτειο τους ενός έτους πριν από τους Ολυμπιακούς, στις 5 Αυγούστου. Οι προετοιμασίες είναι σε καλό δρόμο και η υποστήριξη για τους Αγώνες αυξάνεται. Θα υπάρχουν περισσότερες από 20 δοκιμαστικές διοργανώσεις κατά τη διάρκεια του 2015. Πρέπει να συγχαρούμε την Οργανωτική Επιτροπή «Ρίο 2016» για τις προσπάθειες της που οδεύουν στην τελική φάση.

Παρότι δεν υπάρχουν Ολυμπιακοί Αγώνες αυτή τη χρονιά, έχουμε αρκετές εξαιρετικές διοργανώσεις το 2015, με Ηπειρωτικούς Αγώνες και πολλά Παγκόσμια Πρωταθλήματα των Ολυμπιακών αθλημάτων τα οποία θα συμβάλλουν στην προώθηση της ενότητας μεταξύ όλων των μερών του Ολυμπιακού Κινήματος.
Το έργο που έχουμε ξεκινήσει σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη θα διαδραματίσει επίσης όλο και πιο σημαντικό ρόλο κατά το επόμενο έτος. Μετά την αναγνώριση της αυτονομίας της ΔΟΕ και του αθλητισμού από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, πρέπει να εργαστούμε για την ενίσχυση της αυτονομίας του αθλητισμού. Είναι σημαντικό ότι έχουμε συνεργαστεί με τις εθνικές κυβερνήσεις για την ενσωμάτωση του αθλητισμού στην Αναπτυξιακή Ατζέντα του ΟΗΕ, ιδίως στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της πολεοδομίας, της συνοχής της κοινωνίας και την οικοδόμηση της ειρήνης.

Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τον ΟΗΕ για την οικοδόμηση ενός ειρηνικού και καλύτερου κόσμου, με την εκπαίδευση της νεολαίας μέσω του αθλητισμού, χωρίς κανενός είδους διάκριση.
Θα πορευθούμε το 2015 ενωμένοι και σίγουροι, με το Ολυμπιακό κίνημα πιο επιτυχημένο από ποτέ. Εχουμε χτίσει την ενότητα πάνω στην διαφορετικότητα. Δουλεύοντας μαζί, μπορούμε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα στο χρόνο που έχουμε μπροστά μας.

Ευτυχισμένος το Νέο Ετος 2015»