Αφή Φλόγας Sochi 2014

O Θεός του ήλιου, ο Απόλλωνας, για μία ακόμη φορά έστειλε γενναιόδωρα τις ακτίνες του για ν’ ανάψει στον ιερό τόπο της Αρχαίας Ολυμπίας η Φλόγα των 22ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων «Σότσι 2014».

Την Τελετή Αφής που διοργάνωσε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, παρακολούθησαν χιλιάδες θεατές που εκμεταλλεύτηκαν τον υπέροχο καιρό και παρακολούθησαν τη γέννηση του ιερού Φωτός στα χέρια της Πρωθιέρειας Ινούς Μενεγάκη, ενώ με την παρουσία του τίμησε την εκδήλωση, ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, στο πρώτο του Ολυμπιακό ταξίδι μετά την εκλογή του στο ύπατο Ολυμπιακό αξίωμα.

Η Τελετή ξεκίνησε με δεκάδες μαθητές σχολείων της Αρχαίας Ολυμπίας και του Πελόπιου να σχηματίζουν τους πέντε Ολυμπιακούς Κύκλους ενώ στη συνέχεια η χορωδία του ΟΤΕ τραγούδησε τον Ολυμπιακό, τον Ρωσικό και τον εθνικό μας ύμνο. Μετά το άναμμα της Φλόγας στο Ναό της ‘Ηρας, ακολούθησε στο Αρχαίο Στάδιο το χορευτικό με τις Ιέρειες που εμπνεύστηκε η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου.

Από τα χέρια της Πρωθιέρειας η Φλόγα μεταλαμπαδεύτηκε στον πρώτο Λαμπαδηδρόμο, τον πρωταθλητή της χιονοδρομίας Γιάννη Αντωνίου που έτρεξε μέσα στο Στάδιο για να παραδώσει το ιερό φως στο δεύτερο Λαμπαδηδρόμο, το Ρώσο Αλεξάντερ Οβέτσκιν.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στην Τελετή Αφής, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, ενώ την παρακολούθησαν ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, τα μέλη της ΔΟΕ Λάμπης Νικολάου, Βιτάλι Σμιρνόφ, Αλεξάντερ Ζούκοφ, Σαμίλ Τάρπισεφ, Άλεξ Γκίλαντι.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος επισήμανε: « Όπως κάθε φορά, έτσι και σήμερα, τα συναισθήματα που γεννά η Τελετή Αφής είναι τόσο πλούσια, που κάνουν μοναδικές αυτές τις στιγμές, ανεπανάληπτες θα έλεγα, στη ζωή κάθε ανθρώπου. Γιατί από εδώ, από την Ολυμπία, από την Ελλάδα, ξεκινά για να ακουστεί σε κάθε γωνία του πλανήτη, το μήνυμα που ακτινοβολεί η Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων, το πανανθρώπινο μήνυμα για ειρήνη και συναδέλφωση των λαών. Αυτό το μήνυμα εισπράττει η ανθρωπότητα μαζί με την βαθιά πεποίθηση ότι ο αθλητισμός και ο Ολυμπισμός μπορούν να συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, μέσα από πρωτοβουλίες που προωθούν το διάλογο, τη συμφιλίωση, την αμοιβαία κατανόηση και την αλληλεγγύη. Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, έχει σήμερα την χαρά και την τιμή να υποδέχεται, σε αυτόν τον ξεχωριστό τόπο για την Ολυμπιακή Οικογένεια, τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, στο πρώτο Ολυμπιακό ταξίδι του μετά την εκλογή του, πριν από λίγες ημέρες, στο Μπουένος Άιρες. Χαιρετίζουμε την επάξια εκλογή του Ολυμπιονίκη Τόμας Μπαχ στο ύπατο αξίωμα του Ολυμπιακού κινήματος και ευχόμαστε ολόψυχα κάθε επιτυχία στο έργο του, που εγγυώνται άλλωστε η βαθειά γνώση των Ολυμπιακών θεμάτων και η αφοσίωση και η προσφορά του στην Ολυμπιακή οικογένεια.»

Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο Pierre de Coubertin, η καρδιά του οποίου αναπαύεται στην Αρχαία Ολυμπία αναβίωσε το μοναδικό δώρο των Ελλήνων στον ανθρώπινο πολιτισμό μετά από περισσότερα από 1.500 χρόνια. Πήρε την ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων, της έδωσε νέα πνοή, την ανέπτυξε και μαζί με την Ελλάδα την παρουσίασε σε όλο τον κόσμο το 1896. Για το λόγο αυτό, ειδικά σήμερα εδώ, στην Αρχαία Ολυμπία, αισθανόμαστε την ανάσα της ιστορίας του πολιτισμού. Όμως νιώθουμε και ευθύνη για το μέλλον όλων όσων αντιπροσωπεύουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε σχέση με τον πολιτισμό και τις αξίες. Στη φλόγα που άναψε σήμερα από τον ελληνικό ήλιο οφείλεται ο σημερινός ειρηνικός εορτασμός. Οι δάδες θα τη μεταφέρουν στο Ολυμπιακό μέλλον. Έτσι η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία θα είναι ο αγγελιοφόρος των Ολυμπιακών Αξιών της υπεροχής, της φιλίας και του σεβασμού χωρίς διακρίσεις. Τους επόμενους μήνες αυτό το μήνυμα θα φτάσει και θα εμπνεύσει ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Ο σκοπός και το αποκορύφωμα αυτού του ταξιδιού θα είναι το Ολυμπιακό Στάδιο στις 7 Φεβρουαρίου 2014. Εκεί η Ολυμπιακή Φλόγα θα υπενθυμίσει σε όλους τους αθλητές, μετέχοντες και θεατές αυτές τις Ολυμπιακές αξίες.»