Διεθνές Φόρουμ Ολυμπιακής Παιδείας

Με την ευκαιρία του εορτασμού της 50ης επετείου από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κίνας και Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουνίου ένα Διεθνές Φόρουμ Ολυμπιακής Παιδείας με τον τίτλο «Μια Γέφυρα Φιλίας μεταξύ Κίνας και Ελλάδας χτισμένη από το Ολυμπιακό Κίνημα».

Βασισμένο σε εις βάθος συζητήσεις μεταξύ στελεχών, ακαδημαϊκών και ειδικών από τις δύο χώρες οι οποίοι σχετίζονται με το Ολυμπιακό Κίνημα συμπεριλαμβανομένων και ομιλιών από τον Κοσμήτορα της ΔΟΑ, Καθηγ. Κωνσταντίνο Γεωργιάδη και τον Σύμβουλο ΔΟΑ, Καθηγ. Διονύση Γάγγα, το Φόρουμ εστίασε στο ρόλο με τον οποίο η διμερής συνεργασία συμβάλλει στην ανάπτυξη της Ολυμπιακής παιδείας ώστε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η κατανόηση και η φιλία και να αυξηθούν οι πολιτιστικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές και η συνεργασία μεταξύ των δύο λαών. Το Ινστιτούτο Διεθνών Ολυμπιακών Σπουδών του Πεκίνου και η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία υπέγραψαν επίσης επίσημο σύμφωνο συνεργασίας κατά τη διάρκεια του Φόρουμ ώστε να αυξήσουν τις ακαδημαϊκές ανταλλαγές και να εμβαθύνουν την παγκόσμια κατανόηση του Ολυμπιακού Κινήματος για ένα λαμπρότερο μέλλον.

Και οι δύο πλευρές έχουν προτείνει νέες ιδέες, νέα μονοπάτια και νέες μεθόδους ανάπτυξης διεθνούς Ολυμπιακής παιδείας υψηλού επιπέδου, ενώ συνεργάζονται για την ενίσχυση της καινοτομίας στην Ολυμπιακή παιδεία και στις δύο χώρες και σε όλο τον κόσμο και την προώθηση της ανάπτυξης της υγείας και της εκπαίδευσης των νέων.

Ο Πρόεδρος της ΔΟΑ δήλωσε στην ομιλία του: «Με αυτό το σύμφωνο συνεργασίας, δύο από τους πιο σημαντικούς αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις και τις γνώσεις τους ώστε να προωθήσουν από κοινού την Ολυμπιακή παιδεία και τις Ολυμπιακές αξίες στους νέους της Κίνας, μέσα από μια σειρά συνεργειών και δράσεων».