Eκεχειρία για το Σότσι

Ομόφωνα υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το ψήφισμα για την Τήρηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι.

Το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της 6ης Νοεμβρίου καλεί τα κράτη-μέλη να τηρήσουν την Ολυμπιακή Εκεχειρία –στη βάση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ – για περίοδο που ξεκινά επτά ημέρες πριν από την έναρξη των 22ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι της Ρωσίας και ολοκληρώνεται επτά ημέρες μετά τη λήξη των Αγώνων (οι Αγώνες θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 7 και 23 Φεβρουαρίου 2014).

Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Δρ. Thomas Bach σημείωσε ότι “ο ρόλος του αθλητισμού είναι πάντα να χτίζει γέφυρες και ποτέ τείχη. Αθλητισμός σημαίνει διάλογος και κατανόηση, που υπερβαίνουν όλες τις διαφορές. Ο αθλητισμός και το Ολυμπιακό Κίνημα ειδικότερα, αντιλαμβάνονται την παγκόσμια διαφορετικότητα των πολιτισμών, των κοινωνιών και της ζωής ως πηγής πλούτου. Ποτέ δεν κατηγορούμε και ποτέ δεν αποκλείουμε κανένα.”

Ο Πρόεδρος Bach συνέχισε λέγοντας πως “η οικοδόμηση της ειρήνης είναι μια μακρά διαδικασία. Ο αθλητισμός θέλει να αποτελέσει μέρος της διαδικασίας αυτής. Εντούτοις, έχουμε επίγνωση των ορίων μας – αλλά επιθυμούμε να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη των αξιών μας και των συμβόλων μας για να προωθήσουμε τη θετική, ειρηνική ανάπτυξη της παγκόσμιας κοινωνίας. Αυτά τα σύμβολα, και ειδικά ο ειρηνικός συναγωνισμός στους Ολυμπιακούς Αγώνες, πρέπει να εμπνέουν όλους τους ανθρώπους. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι αντιπαλότητες και οι διαμάχες μπορούν να επιλυθούν ειρηνικά. Οι άνθρωποι πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να υπερβούμε όλα τα όρια, συμφωνώντας σε παγκόσμιους κανόνες που θα διέπονται από υγιή ανταγωνισμό και θα επιλύουν διαφορές. Για τον λόγο αυτό, η Ολυμπιακή Εκεχειρία είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αποδίδουμε μεγάλη σημασία σε αυτή την κοινή προσπάθεια, η οποία είναι ένα θαυμάσιο παράδειγμα για το πώς, σε συνεργασία, η πολιτική και ο αθλητισμός αλληλοσυμπληρώνονται.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, μετά την υιοθέτηση του Ψηφίσματος έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Θέλω να συγχαρώ τη Ρωσική Ομοσπονδία όπως και τους 121 συνυπογράφοντες, για την αποτελεσματική προώθηση του Ψηφίσματος για την Ολυμπιακή Εκεχειρία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Δρ. Τόμας Μπαχ, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη – και κατά συνέπεια ιστορική – επίσκεψή του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών με την ευκαιρία της υιοθέτησης του Ψηφίσματος για την Ολυμπιακή Εκεχειρία. Αυτό είναι μια καθαρή απόδειξη της σημασίας που αποδίδει στην Ολυμπιακή Εκεχειρία και στην προσωπική του αφοσίωση στην επίτευξη των σκοπών μας. Το Ολυμπιακό Κίνημα πρεσβεύει όλα εκείνα τα ιδεώδη που συνδέουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες με την κοινωνία. Φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε μια συνείδηση μη βίας. Αλλά είμαστε κομμάτι ενός αθλητικού κινήματος και όχι ενός πολιτικού οργανισμού και συνεπώς κατανοούμε τους περιορισμούς μας. Tην ίδια στιγμή, ωστόσο, αντιλαμβανόμαστε τις προοπτικές και τη δύναμη του αθλητισμού. Η υιοθέτηση του Ψηφίσματος σήμερα υπογραμμίζει την ανάγκη να επεκτείνουμε τον διάλογο τόσο θεματικά όσο και προς τη συχνότητά του. Όχι μόνο μεταξύ μας, αλλά και με τις κοινωνίες και ειδικά τη νέα γενιά. Ως παγκόσμια αξία, η Ολυμπιακή Εκεχειρία μπορεί να ακουμπήσει τις καρδιές των ανθρώπων. Η πραγματική πρόκληση είναι να κερδίσει το μυαλό τους.”

Με αφορμή την έγκριση του Ψηφίσματος, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, σε συνεργασία με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ρωσίας και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας διοργάνωσαν εκδήλωση στην έδρα του ΟΗΕ, με θέμα: «Προώθηση της Ειρήνης μέσω της Ολυμπιακής Εκεχειρίας» και έλαβε αρκετά θετικά σχόλια και αναφορές για την προσφορά της Ελλάδας στο ιδεώδες του Ολυμπισμού.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Ειδικός Απεσταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για θέματα Αθλητισμού, Ανάπτυξης και Ειρήνης, Γουίλφριντ Λέμκε, το μέλος της ΔΟΕ, Μάριο Πεσκάντε, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων του Σότσι, Ντιμίτρι Τσερνιτσένκο, ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Πρέσβης Μιχάλης Σπινέλλης και ο Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, ο οποίος συντόνισε και τη συζήτηση.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Δρ. Τόμας Μπαχ, ο οποίος έγινες δεκτός από το κοινό με χειροκροτήματα. Τοποθετήσεις έκαναν οι εκπρόσωποι της Βρετανίας, της Νότιας Κορέας, της Κίνας, της Ιταλίας και της Κύπρου.

Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα τήρησης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, συγχαίροντας, παράλληλα, τις Μόνιμες Αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Ρωσίας για τη διοργάνωση της εκδήλωσης.