H Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και η αστική μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρία «Ιστορικό Αρχείο ΑΘΗΝΑ 2004», παρουσίασαν στην Αρχαία Ολυμπία, με την παρουσία πολιτικών και δημοτικών αρχών και πολλών φίλων του Ολυμπισμού, την έκθεση και το ιστορικό Αρχείο της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004».

Το πολύτιμο και μοναδικό αυτό αρχείο εγκαταστάθηκε στο πρώην Αμφιθέατρο Συνεδρίων «Όττο Σίμιτσεκ» της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας εκτάσεως 420 τ.μ., που χωρίστηκε και διαμορφώθηκε σε αίθουσα συνεδριάσεων 110 ατόμων με πλήρη εξοπλισμό από την πιο πάνω εταιρία και χώρο του αρχείου 195 τμ, ο οποίος αποτελείται από έναν εκθεσιακό χώρο που φιλοξενεί αυθεντικά αρχειακά αντικείμενα και τον χώρο μελέτης και έρευνας.

Το συγκεκριμένο αρχείο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και επιμέλεια της εταιρείας «Ιστορικό Αρχείο ΑΘΗΝΑ 2004» και την αποκλειστική χρηματοδότηση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής προς αυτήν. Περιλαμβάνει έναν τεράστιο αριθμό επίσημων εγγράφων και αναφορών της Οργανωτικής Επιτροπής, βίντεο και φωτογραφίες που αφορούν στο χρονικό διάστημα της προετοιμασίας και της εκτέλεσης των Αγώνων καθώς και κάθε είδους υλικό, που συνδέεται έμμεσα και άμεσα με τη διοργάνωση των Αγώνων του 2004.

Παράλληλα, η εταιρία “Ιστορικό Αρχείο ΑΘΗΝΑ 2004” μετά από σχετική έγκριση της ΔΟΕ, ανέλαβε και ολοκλήρωσε στο ίδιο χρονικό διάστημα, τη δημιουργία ξεχωριστής βιβλιοθήκης στο συνεδριακό κέντρο της ΔΟΑ, η οποία θα φιλοξενήσει 5.350 νέους τίτλους ολυμπιακού περιεχομένου, δωρεά της “ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004” αναβιβάζοντας τον συνολικό αριθμό των τίτλων της ΔΟΑ σε 22.000 περίπου. Επίσης, ανακαινίστηκαν οι χώροι υγιεινής των εγκαταστάσεων, τοποθετήθηκε σύστημα αποσκλήρινσης του ύδατος και αναβαθμίστηκε το διαδυκτιακό σύστημα (internet) ώστε να καλύψει τις ανάγκες λειτουργείας της Ακαδημίας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρόεδρος της Διεθνούς και Ελληνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος, o Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΕ Μανώλης Κατσιαδάκης, οι βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη, Κώστας Τζαβάρας, Γιώργος Κοντογιάννης, Γιάννης Κουτσούκος, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζάς και φυσικά ο Μάρτων Σίμιτσεκ που ήταν υπεύθυνος του προγράμματος για την αξιοποίηση του αρχείου.

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, χαιρετίζοντας το έργο αυτό τόνισε: «Από σήμερα, το εκπαιδευτικό και ερευνητικό υλικό της ΔΟΑ εμπλουτίζεται με ένα σημαντικό εργαλείο μελέτης για εκείνους που αναζητούν στοιχεία που σχετίζονται με τη διεκδίκηση, προετοιμασία και την οργάνωση του μεγαλύτερου αθλητικού και μαζί πολιτιστικού γεγονότος που έζησε η χώρα μας στη σύγχρονη ιστορία της.
Από σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι της κληρονομιάς που άφησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα βρίσκεται στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου εδώ, στην αίθουσα «Όττο Σίμιτσεκ», των εγκαταστάσεων της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Όταν στις αρχές του 2010 συζητήσαμε με τον Μάρτων Σίμιτσεκ τη δυνατότητα, η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία να φιλοξενήσει και να διαχειριστεί το ψηφιακό ιστορικό Αρχείο των Αγώνων του 2004, ήξερα ότι μια τέτοια πιθανότητα θα εξασφάλιζε ένα πρόσθετο εργαλείο ενδυνάμωσης της παρουσίας της ΔΟΑ στο Ολυμπιακό Κίνημα.
Έτσι, απέστειλα επιστολή στον Πρόεδρο Rogge και τον υπεύθυνο για το θέμα αυτό Gilbert Felli, με την οποία του γνώριζα ότι η Ακαδημία με χαρά θα μπορούσε να φιλοξενήσει το Αρχείο όταν αυτό ολοκληρωνόταν. Το 2013, με τη σύμφωνη γνώμη του Προέδρου της ΕΟΕ Σπύρου Καπράλου, ζήτησα την έγκριση της Ολομέλειας της ΕΟΕ για την παραχώρηση της αίθουσας αυτής προκειμένου να στεγάσει το αρχείο. Η Ολομέλεια με ομόφωνη απόφασή της ενέκρινε την εισήγησή μου και έτσι οι εργασίες που επιμελήθηκε η εταιρία «Ιστορικό Αρχείο ΑΘΗΝΑ 2004» και προσωπικά ο κ. Σίμιτσεκ, ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο, ολοκληρώνοντας το project.»

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος επισήμανε μεταξύ άλλων: «Το περιεχόμενο του Αρχείου ήταν κάτι απαραίτητο για να συμπληρωθεί η εικόνα της τέλειας οργάνωσης του μεγαλύτερου αθλητικού και πολιτιστικού γεγονότος που φιλοξένησε ποτέ η χώρα μας. Όλοι όσοι έζησαν από κοντά την τεράστια προσπάθεια που καταβλήθηκε από τα στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής στα τέσσερα χρόνια προετοιμασίας των Αγώνων, μεταξύ των οποίων είχα την τιμή να περιλαμβάνομαι κι εγώ, νοιώθουν απόλυτα δικαιωμένοι για το έργο που προσέφεραν. Οι Αγώνες της Αθήνας υπήρξαν «ονειρεμένοι Αγώνες» όπως δήλωσε μετά την ολοκλήρωση τους ο τότε Πρόεδρος της ΔΟΕ, δρ Jacques Rogge. Η κληρονομιά που άφησαν οι Αγώνες του 2004 υπήρξε τεράστια, όχι μόνον στον οργανωτικό τομέα αλλά και στην πολιτιστική και αθλητική τους διάσταση. Όλα αυτά συγκεντρωμένα και με εύχρηστο τρόπο αναζήτησης τους, βρίσκονται τεκμηριωμένα στην αίθουσα αυτή που προκαλεί συγκίνηση και φέρνει στο μυαλό μας πλήθος αναμνήσεων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά, εκ μέρους της Ολομέλειας της ΕΟΕ αλλά και προσωπικά, τον κ. Σίμιτσεκ, για το έργο αυτό που παραδίδει σήμερα στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία. Παράλληλα όμως, και για την πρωτοβουλία του να χρησιμοποιήσει ένα μέρος των χρημάτων που του διέθεσε η ΔΟΕ για την οργάνωση του Αρχείου, μετά από σχετική έγκριση της, προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα βιβλιοθήκη στον χώρο του Συνεδριακού Κέντρου, να στεγανοποιηθεί η οροφή του μεγαλύτερου μέρους του κτιρίου, να εγκατασταθεί ένα αναβαθμισμένο διαδικτυακό κέντρο και ένα πλήρες σύστημα φίλτρου αφαλάτωσης του πόσιμου ύδατος.»

Το έργο ξεκίνησε τον Μάιο 2013 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο 2014 και το επιλεγμένο υλικό οργανώθηκε, ψηφιοποιήθηκε, όπου αυτό κρίθηκε απαραίτητο και αποθηκεύτηκε σε ηλεκτρονική ή και φυσική μορφή, ώστε να διαφυλαχτεί από φθορές, προκειμένου να γίνει εύκολα ανακτήσιμο για μελλοντική χρήση.
Μετά την ολοκλήρωση του έργου, το ποσό που παρέμεινε αδιάθετο από τον αρχικό προϋπολογισμό, χρησιμοποιείται, μετά από ειδική άδεια της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων και των υποδομών της Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Θεματικές ενότητες εκθεμάτων

Ολυμπιακή Δάδα και Λαμπαδηδρομία με σχετικό υλικό εικόνων, φωτογραφιών, πόστερς.
Ολυμπιακά Μετάλλια με σχετικές εικόνες και φωτογραφίες.
Τελετές Έναρξης και Λήξης με φωτογραφίες και υλικό.
Παρουσίαση αρχείου αντιπροσωπευτικών Σχεδίων Λειτουργιών Εγκαταστάσεων, φυσικών σχεδίων αλλά και πλήρης ηλεκτρονική σειρά με χρήση Panel TV.
Επιλεγμένα Αυθεντικά Ολυμπιακά Προϊόντα.
Επιλεγμένο αναμνηστικό συλλεκτικό υλικό, με χαρακτηριστικές καρφίτσες πέτου (pins) και άλλα αντικείμενα.
Mασκότ και Εικονογραμμάτων Αθλημάτων.
Έκθεση/ανάδειξη αρχειακού υλικού Επικοινωνίας, Εικόνας & Ταυτότητας (επίσημες αφίσες, μηνύματα Αγώνων, Εικονογράμματα, Εικόνα Αγώνων, κλπ).
Παρουσίαση Στολής Αγώνων Προσωπικού και Εθελοντών.
Panel TV με τροφοδότηση επιλεγμένου οπτικοακουστικού υλικού.

Τα επιμέρους αυτά αρχεία αποτελούν μέρος μόνο ενός εξαιρετικά μεγάλου αρχειακού υλικού. Έτσι, το αρχειακό υλικό που ψηφιοποιήθηκε προέκυψε από μια επιλογή.

Υποδομές – Εγκαταστάσεις – Υποστήριξη
Στην αίθουσα του αρχείου, υπάρχει χώρος μελέτης, ο οποίος διαθέτει τέσσερεις θέσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, μέσω των οποίων έως τέσσερεις ατομικοί χρήστες/μελετητές τη φορά έχουν πρόσβαση στα ψηφιοποιημένα αρχεία.
Υπάρχει επίσης σύνδεση και με επιτοίχια οθόνη, σε περίπτωση που ο χρήστης επιθυμεί να δει κάτι σε μεγάλο μέγεθος (π.χ. βίντεο) ή σε περίπτωση θέασης από ομάδα χρηστών. Στην περίπτωση των ομαδικών προβολών, προβλέπονται θέσεις για τουλάχιστον 12 επιπλέον άτομα.

Κοντά στις θέσεις ηλεκτρονικής θέασης, υπάρχει βιβλιοθήκη η οποία συμπεριλαμβάνει όλες τις πρωτότυπες εκδόσεις και έντυπα της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004, τα οποία υπάρχουν και ψηφιοποιημένα. Η διάταξη αυτή επιτρέπει την «ταυτόχρονη» θέαση/μελέτη/ταυτοποίηση του ίδιου υλικού στην ψηφιακή – ηλεκτρονική καθώς και στη φυσική πρωτότυπη μορφή του.

Στον χώρο υπάρχουν επιπλέον δύο γραφεία συνολικά οκτώ (8) θέσεων, για επισκόπηση/μελέτη των πρωτότυπων αυθεντικών εκδόσεων και λοιπών εντύπων.