ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ

ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ

Επιθυμώντας να συμβάλει στην προώθηση των αρχών του Ολυμπισμού, η ΔΟΑ διοργανώνει κάθε χρόνο, στις εγκαταστάσεις της στην αρχαία Ολυμπία, την μακροβιότερη σύνοδο της, τη Διεθνή Σύνοδο για Νέους Ολυμπιακούς Πρεσβευτές. Σκοπός της είναι να συγκεντρώσει νέους διαφορετικών εθνικοτήτων σε πνεύμα φιλίας και συνεργασίας και να τους ενθαρρύνει να αξιοποιήσουν τις γνώσεις που θα αποκτήσουν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ολυμπία, ώστε να γίνουν άξιοι πρεσβευτές των χωρών τους.

Πλάι στον αρχαιολογικό χώρο όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, φέρελπεις νέοι από διάφορες χώρες που έχουν επιλεγεί από τις αντίστοιχες ΕΟΕ/ΕΟΑ τους, μαθαίνουν να συνυπάρχουν και να συνεργάζονται ειρηνικά, να ανταλλάσσουν ιδέες, να συμμετέχουν σε διάλογο, να δημιουργούν ισχυρές και μακροχρόνιες σχέσεις καταρρίπτοντας τους φραγμούς της θρησκείας, της γλώσσας, του φύλου, του πολιτισμού και της κοινωνικής θέσης. Η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, ένα πραγματικό κέντρο έρευνας, ένα "ενεργό σχολείο", βοηθά τους νέους να ανακαλύψουν και να διαδώσουν τις Αξίες και τις Αρχές του Ολυμπισμού στις χώρες τους, πραγματοποιώντας το όραμα του Pierre de Coubertin

Στόχοι της Συνόδου για Νέους Ολυμπιακούς Πρεσβευτές

  • Να αποτελέσει ξεχωριστή και μοναδική ευκαιρία για νέους από όλη την υφήλιο να ζήσουν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον που προάγει την διεθνή κατανόηση και αποδοχή.
  • Να προσφέρει ένα διεθνές Φόρουμ ελεύθερης έκφρασης και ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών σε θέματα που έχουν σχέση με το Ολυμπιακό Κίνημα.
  • Να ενσταλάξει στους νέους τις Ολυμπιακές Αξίες και τα Ολυμπιακά Ιδεώδη, όπως το σεβασμό, τη φιλία, την αλληλεγγύη, την ισότητα που αποτελούν τη βάση του Ολυμπιακού Κινήματος.
  • Να παρουσιάσει στα μελλοντικά μέλη του Ολυμπιακού Κινήματος τα βασικά στοιχεία του Ολυμπισμού και του Ολυμπιακού Κινήματος.
  • Να τους ενημερώσει περαιτέρω για τα τρέχοντα ζητήματα που σχετίζονται με τον αθλητισμό.
  • Να παρακινήσει, να εμπνεύσει και να ενθαρρύνει τους νέους Ολυμπιακούς Πρεσβευτές να χρησιμοποιήσουν παραγωγικά τις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκόμισαν από τη Σύνοδο, προωθώντας τα Ολυμπιακά ιδεώδη και εκπαιδεύοντας άλλους στις χώρες τους.
Eπί δεκατέσσερις μέρες θα έχετε το προνόμιο να ζήσετε εδώ, στη Mέκκα του Oλυμπιακού Kινήματος, στον ιερό αυτό χώρο που απετέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Πίνδαρο και άλλους μεγάλους ποιητές, ρήτορες, γλύπτες και καλλιτέχνες της αρχαίας Eλλάδας.

Avery BRUNDAGE, Πρόεδρος της ΔOE (1952-1972)