Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Bach παραλαμβάνει τα κλειδιά της ΔΟΕ στα εγκαίνια του Ολυμπιακού Μουσείου

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Thomas Bach παρέλαβε σήμερα τα κλειδιά της ΔΟΕ από τον Επίτιμο Πρόεδρο Jacques Rogge κατά την τελετή παράδοσης στο πρόσφατα ανακαινισμένο Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάννης.

Στην τελετή παρευρέθησαν μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, αντιπρόσωποι του καντονιού του Βο και της πόλης της Λωζάννης καθώς και 200 προσκεκλημένοι.

Παραλαμβάνοντας τα κλειδιά, ο Πρόεδρος Bach ευχαρίστησε τον Επίτιμο Πρόεδρο Rogge λέγοντας: «Σας ευχαριστώ θερμά για αυτή τη συμβολική πράξη παράδοσης του κλειδιού, που τώρα αποτελεί μέρος της παράδοσης της ιστορίας της ΔΟΕ. Και οι δύο γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτή η παράδοση περιλαμβάνει την πρόκληση της ανάληψης των τεράστιων απαιτήσεων και ευθυνών αυτής της θέσης».

Πρόσθεσε: «Αφήσατε το Ολυμπιακό Κίνημα με πολύ γερές βάσεις και έχετε κάθε λόγο να υπερηφανεύεστε για το σπουδαίο σας κατόρθωμα, το οποίο ωφέλησε τον αθλητισμό παγκοσμίως. Εδώ, απόψε, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη, την αναγνώριση και το σεβασμό μας.»

Η τελετή παράδοσης προηγήθηκε των επίσημων εγκαινίων του Ολυμπιακού Μουσείου, το οποίο θα ανοίξει και πάλι επίσημα τις πόρτες του για το κοινό στις 21 Δεκεμβρίου μετά από 23 μήνες εργασιών.

Ο Πρόεδρος Bach έκοψε επίσημα την κορδέλα πριν περιηγηθεί στις νέες εκθέσεις. Οδηγούμενοι από τον Διευθυντή του Ολυμπιακού Μουσείου, Francis Gabet, οι προσκεκλημένοι ξεναγήθηκαν σε ένα πλήρως ανακαινισμένο Μουσείο που ενσωματώνει τις τελευταίες τεχνολογικές καινοτομίες και μια νέα μουσειογραφικο-θεματική προσέγγιση .

Επισκέπτες από όλο τον κόσμο σύντομα θα μπορούν να βυθιστούν μέσα στην ιστορία, την κληρονομιά, τα όνειρα, τις προκλήσεις και τις αξίες που έχουν συνεισφέρει ώστε να φτάσει το Ολυμπιακό Κίνημα στη σημερινή του μορφή. Η εμπειρία τους θα ξεκινάει από το Ολυμπιακό Πάρκο, που έχει επανασχεδιαστεί πλήρως, πριν μπουν σε έναν εκθεσιακό χώρο που έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε μέγεθος κι έχει φτάσει τα 3.000 τ.μ. με μόνιμες εκθέσεις που εκτείνονται σε τρία επίπεδα πλέον.

Μετά την επίσκεψη, ο Πρόεδρος Bach μοιράστηκε τις πρώτες εντυπώσεις του: «Ο Ολυμπιακός κόσμος είναι συγχρόνως παραδοσιακός και πολύ μοντέρνος. Αυτό το Μουσείο καταφέρνει να αποδώσει αυτό τον συνδυασμό με έναν συναρπαστικό και πρωτοποριακό τρόπο κι έτσι μπορεί να πλησιάσει νέους αλλά και μεγαλύτερους. Εάν υπάρχει ένα μέρος εκτός των Ολυμπιακών Αγώνων που το Ολυμπιακό πνεύμα να είναι το ίδιο έντονο, είναι αυτό εδώ το πλήρως επανασχεδιασμένο Μουσείο.»

Ο Πρόεδρος Bach κατέληξε: «Εδώ καταγράφονται γνήσιες Ολυμπιακές στιγμές. Είναι παρούσες με έναν υπέροχα φρέσκο και συγκλονιστικό τρόπο ώστε να μπορέσουμε όλοι να νιώσουμε τη μαγεία αυτής της σπουδαίας ιδέας. Αυτό το Μουσείο είναι ένα πολύ ξεχωριστό είδος Ολυμπιακού Πάρκου αναψυχής, που καταγράφει και αποδίδει τη μοναδικότητα των Αγώνων.»

Το κοινό μπορεί να επισκεφτεί το Μουσείο δωρεάν από την 21η Δεκεμβρίου 2013 μέχρι τις 23 Ιανουαρίου 2014.

Το Ολυμπιακό Μουσείο στη Λωζάννη εγκαινιάστηκε στις 23 Ιουνίου 1993. Έχει υποδεχτεί πάνω από τρία εκατομμύρια επισκέπτες σε λιγότερο από 20 χρόνια και έχει διοργανώσει περισσότερες από 200 προσωρινές εκθέσεις, συμπεριλαμβανομένων και περίπου 50 εκθέσεων εκτός του χώρου του. Η αποστολή του είναι να εξηγεί και να μοιράζεται την Ολυμπιακή ιδέα πέρα από τον εορτασμό των Αγώνων και να προωθεί και να αναδεικνύει τη συμβολή του Ολυμπισμού στην κοινωνία του χτες, του σήμερα και του αύριο. Για να το καταφέρει αυτό, χρησιμοποιεί τις ιστορίες όλων – πρωταθλητών, συμμετεχόντων, επισήμων, δημιουργών, καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων και εθελοντών – όσοι ενώνονται, κάθε δύο χρόνια, για να οργανώσουν τους σπουδαιότερους αγώνες της εποχής μας.