Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ τιμήθηκε με την ύψιστη διάκριση της Ελληνικής Δημοκρατίας, το Παράσημο του Μεγαλοσταύρου του Τάγματος του Φοίνικος, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο, στη διάρκεια τελετής που έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα, παρουσία του Προέδρου της ΔΟΑ, κυρίου Ισίδωρου Κούβελου.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στην ομιλία του, εξέφρασε την εκτίμησή του για τις «εμβληματικές υπηρεσίες [του Προέδρου της ΔΟΕ] στις αξίες και τις αρχές του Ολυμπιακού Πνεύματος και των Ολυμπιακών Ιδεωδών».

«Κατά τη διάρκεια της προεδρίας σας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονται με πλήρη και υποδειγματικό σεβασμό των αρχών και αξιών, τις οποίες εκπέμπουν, διαχρονικώς και σε ολόκληρη την Ανθρωπότητα».

«Η θητεία σας στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες σε ολόκληρο τον κόσμο και στον ίδιο τον Άνθρωπο, καθώς λειτουργείτε προς όφελος της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού. Εμείς, οι Έλληνες, Ιστορικοί Θεματοφύλακες της μακραίωνης παράδοσης του Ολυμπισμού, σας αναγνωρίζουμε την αταλάντευτη αφοσίωσή σας στο Ολυμπιακό Πνεύμα και στα Ιδεώδη του Ολυμπισμού. Είναι μια αφοσίωση που επιδεικνύετε μέσα από όλες σας τις πράξεις».

Λαμβάνοντας το Παράσημο, ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Thomas Bach είπε: «Η διάκριση αυτή με συγκινεί ιδιαιτέρως για τον λόγο ότι το ίδιο παράσημο είχε λάβει και ο προκάτοχός μου και αναβιωτής των Ολυμπιακών Αγώνων, Βαρώνος Πιέρ ντε Κουμπερντέν».

«Η Ελλάδα έχει προσφέρει δύο ανεκτίμητα δώρα στην ανθρωπότητα. Εδώ στην Αθήνα, πριν από 2500 χρόνια, γεννήθηκε η Δημοκρατία και στην Ολυμπία πριν από περίπου 3000 χρόνια γεννήθηκαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Σήμερα, λοιπόν, αυτά τα δύο δώρα της Ελλάδας στην ανθρωπότητα, η Δημοκρατία και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, βλέπουμε ότι συνεχίζουν να ανθίζουν».

Ο Thomas Bach κατέληξε εκφράζοντας την εκτίμησή του προς τον Πρόεδρο, κύριο Παυλόπουλο στο πλαίσιο του Ολυμπιακού Κινήματος: «Με το Παράσημο του Μεγαλοσταύρου του Τάγματος του Φοίνικος που μου απονέμετε, τιμάτε το σύνολο του Ολυμπιακού Κινήματος και αναδεικνύετε τις αξίες του Ολυμπισμού, αξίες των οποίων είστε εσείς κυρίως υπέρμαχος, και τις οποίες έχετε αποδείξει ότι έχετε ενστερνιστεί και έχετε επανειλημμένως βιώσει και εκφράσει καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής και της σταδιοδρομίας σας».

Στην τελετή παρέστησαν τα μέλη της ελληνικής Ολυμπιακής οικογένειας, με επικεφαλής τον Σπύρο Καπράλο, μέλος της ΔΟΕ και Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο Γιώργος Παπανδρέου, πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας , υπουργοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Ο Δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας, Γεώργιος Γεωργιόπουλος ήταν επίσης παρών στην εκδήλωση.