Ψήφισμα της ΔΟΑ για τον Jacques Rogge

Η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, σε έκτακτη συνεδρίασή της Εφορείας της, μετά από την αναγγελία του θανάτου του Jacques Rogge αποφάσισε να εκδώσει το παρακάτω ψήφισμα στη μνήμη του:

Με μεγάλη οδύνη και θλίψη, η Εφορεία της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας ενημερώθηκε για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της ΔΟΕ και επίτιμου Προέδρου της ΔΟΕ και της ΔΟΑ, Jacques Rogge, μιας εξέχουσας και διαπρεπούς προσωπικότητας της Ολυμπιακής Οικογένειας.

Ο Jacques Rogge, μια εμβληματική και χαρισματική προσωπικότητα, ένας ακούραστος εργάτης του Ολυμπισμού, ένας οραματιστής που εμπνεύστηκε τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, έναν θεσμό αφιερωμένο στους Νέους του κόσμου, πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες στο Ολυμπιακό Κίνημα.

Η πίστη και η προσήλωσή του στα Ιδανικά και τις Αρχές του Ολυμπισμού τον ώθησαν να εστιάσει στην προώθηση της Ολυμπιακής Παιδείας, συνεισφέροντας στην επιτυχή ανάπτυξή της διεθνώς. Ένας πραγματικός θαυμαστής της ελληνικής κληρονομιάς, υπήρξε πιστός φίλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, «του ακρογωνιαίου λίθου της Ολυμπιακής Παιδείας» όπως περιέγραφε τη ΔΟΑ, την οποία υποστήριζε σθεναρά και σταθερά σε όλες τις δύσκολες στιγμές που πέρασε, πιστεύοντας πάντα στη σημασία του έργου και της αποστολής της.

Με την ευκαιρία του εορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυση της Ακαδημίας, έλαβε ως Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής τιμητικό βραβείο, ως έκφραση ευγνωμοσύνης του οργανισμού για τη διαρκή υποστήριξη του σε αυτόν.

Το 2012 ορίστηκε επίτιμος Πρόεδρος ΔΟΑ.

 Υπήρξε θερμός φίλος της Ελλάδας και της Ολυμπιακής της ιστορίας. Στήριξε την Οργανωτική Επιτροπή Αθήνα 2004, συνεισφέροντας αποφασιστικά στην επιτυχημένη διοργάνωση των «ονειρικών Αγώνων», όπως τους αποκάλεσε στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της Τελετής Λήξης.

Παθιασμένος με τον αθλητισμό, ένας «πράος διπλωμάτης», διηύθυνε τη ΔΟΕ για 21 χρόνια, υιοθετώντας την πολιτική της «μηδενικής ανοχής» προς το ντόπινγκ, διπλασιάζοντας τον αριθμό των ελέγχων αντιντόπινγκ στους Ολυμπιακούς, αυστηροποιώντας οδηγίες και κανονισμούς και επιμένοντας στην επανεξέταση δειγμάτων από παλαιότερους Αγώνες για να εξαλείψει κάθε απάτη.

 

Η Εφορείας της ΔΟΑ επίσης α π ο φ ά σ ι σ ε  

  1. Να εκφράσει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος και στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.
  2. Να καθιερώσει ετήσια υποτροφία για έναν Έλληνα φοιτητή στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ολυμπιακών Σπουδών της ΔΟΑ.
  3. Να αναρτήσει μεσίστιες τις σημαίες της ΔΟΑ για πέντε ημέρες.
  4. Να δημοσιεύσει το παρόν Ψήφισμα στον Τύπο και να το αναρτήσει σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ΔΟΑ.